Projekt naukowo-edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”

Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni od 2015 roku realizuje projekt naukowo-edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”

Projekt finansowany jest przez Fundację Carrefour i koordynowany przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, biorą w nim udział Uniwersytety Przyrodnicze we Wrocławiu i Lublinie, Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku oraz Akademia Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej.

Celem programu „ABC Zdrowego Żywienia” jest:

  • podniesienie poziomu wiedzy i świadomości żywieniowej
  • eliminowanie popełnianych błędów żywieniowych
  • ograniczenie występowania schorzeń dieto-zależnych
  • kształtowanie racjonalnych wyborów żywieniowych, zwłaszcza osób będących w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej.

Beneficjentami programu w 2016 roku są dzieci w wieku od 10 do 13 lat zwłaszcza pochodzące ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej.

Program ABC obejmuje badania naukowe w zakresie zwyczajów żywieniowych i postaw względem żywności i żywienia oraz zajęcia edukacyjne prowadzone w trzech blokach tematycznych: żywieniowo-dietetycznym,  sensoryczno-konsumenckim oraz higieniczno-kulinarnym.

6 czerwca 2016 w Auli Akademii Morskiej odbyła się uroczysta inauguracja II edycji Projektu „ABC Zdrowego Żywienia”

W dniach 7 – 8 oraz 16 - 17 czerwca 2016 przeprowadzono zajęcia edukacyjne  wykłady i warsztaty w 7 grupach dzieci.

W realizację projektu zaangażowani są pracownicy Katedr: Handlu i Usług, Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością oraz Organizacji Usług Turystyczno-Hotelarskich.

Podmiot udostępniający: 

UM w Gdyni

Wytworzył informację:

R.Ginter
21.06.2016