Zdrowa, lokalna i bezpieczna żywność bezpośrednio z gospodarstwa rolnego – innowacyjny model organizacji produkcji żywności oraz wprowadzania ich na rynek lokalny
Program:
Termin:
Instytucja finansująca:
Kierownik projektu:
Opieka nad projektem w UMG:
Streszczenie:
Głównym celem operacji jest wzrost konkurencyjności i rentowności ekologicznych gospodarstw rolnych z województwa pomorskiego, regionu Kaszub. Efektem projektu będzie stworzenie innowacyjnego centrum wsparcia rolników umożliwiającego: skrócenie łańcucha dostaw, utworzenie miejsca sprzedaży bezpośredniej i internetowej, otwarcie wypożyczalni sprzętu maszyn i urządzeń niezbędnych w produkcji i przetwórstwie rolnym, wprowadzenie na rynek innowacyjnych produktów, wspólna promocja produktów i przetworów ekologicznych na rynku lokalnym.
W ramach wprowadzenia innowacyjnych produktów na rynek będących przedmiotem niniejszego projektu, UMG zaprojektuje i opracuje prototypy napojów izotonicznych przygotowanych jako napary na ciepło i zimno, napoje na bazie soków, napoje „czyste” i kombinowane, napoje świeże i pasteryzowane. Przygotowane według zastrzeżonej receptury napoje izotoniczne zostaną w ramach projektu poddane badaniom fizykochemicznym, mikrobiologicznym, przechowalniczym zgodnie z obowiązującymi normami oraz ocenie sensorycznej obejmującej smakowitość, barwę i pijalność. Finalnie wyselekcjonowanych zostanie 10 gotowych produktów pod względem walorów smakowych i jakościowych dedykowanych dla świadomych konsumentów dbających o zdrowie i wpisujących się w nowe trendy żywieniowe.
Projekt jest realizowany w konsorcjum:
Lider Konsorcjum: Dorota Marszk
Członkowie Konsorcjum:
- Uniwersytet Morski w Gdyni
- Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu
- Monika Jaworska (rolnik, właściciel działalności gospodarczej pn. „RentSprzęt Firma Usługowa Monika Jaworska”)
- Grupa rolników: Marek Szutenberg, Małgorzata Siłakowska, Marcin Lis, Bogusław Szyca, Jan Napieralski, Waldemar Król, Justyna Marszk, Renata Marszk, Bogumił Marszk, Karol Jaworski
Łączny budżet całego konsorcjum: 1 108 190,00 zł
Łączny budżet UMG: 232 944,97 zł
Kontakt do opiekuna projektu:
Centrum Transferu Technologii UMG
e-mail: biznesumg.edu.pl / tel.: 58-5586-402; 58-5586-466