Round Goby Diversification of goods harvested from aquatic ecosystems at South Baltic small ports and communities/ Promocja komercyjnych połowów babki byczej w regionie Morza Bałtyckiego

Program:
Termin:
Instytucja finansująca:
Kierownik projektu:
Opieka nad projektem w UMG:
Międzynarodowy projekt Round Goby - Promoting commercial fishing of Round Goby in the Baltic Sea - Promocja komercyjnych połowów babki byczej w regionie Morza Bałtyckiego ma za zadanie opracowanie koncepcji opłacalnych z komercyjnego punktu widzenia połowów babki byczej, wsparcie władz we wprowadzeniu odpowiednich ram prawnych oraz pomoc przedsiębiorstwom w wytwarzaniu odpowiedniego sprzętu połowowego i produktów rybnych na rynki lokalne.
Projekt Round Goby jest realizowany w latach 2023-2026 we współpracy z partnerami z Niemiec, Danii, Polski, Szwecji, Estonii, Łotwy i Litwy w ramach programu Interreg Baltic Sea Region Programme 2021-2027 i finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Rybołówstwo w regionie Morza Bałtyckiego doświadcza obecnie dotkliwych ograniczeń dotyczących całkowitych dopuszczalnych połowów tradycyjnych gatunków ryb (np. dorsz, śledź). Jednocześnie babka bycza (Round Goby) – gatunek inwazyjny dla Bałtyku – nie podlega tym limitom. Odkąd babka bycza została po raz pierwszy zaobserwowana w latach 90 XX wieku, stała się dominującym gatunkiem w wielu obszarach przybrzeżnych Bałtyku stale zwiększając swój zasięg i liczebność. Powoduje to szereg negatywnych skutków dla mięczaków epibentosowych i rodzimej ikry rybiej. Jednak do tej pory inicjatywy mające na celu zajęcie się tym potencjalnie nowym zasobem, a tym samym złagodzeniem negatywnych skutków jego występowania, były stosunkowo rzadkie. Ponadto, uprawnienia do połowów są obecnie ograniczone, ponieważ przyłów mniejszych gatunków rodzimych stwarza ryzyko w przypadku obecnych sieci połowowych. Pomimo faktu, iż babka bycza jest powszechnie spożywana w regionie Morza Czarnego np. Bułgarii i na Ukrainie (i dla kontrastu masowo zwalczana w regonie Wielkich Jezior USA i Kanady), nie jest ona znana konsumentom bałtyckim, a linie przetwórstwa rybnego nie są przystosowane do jej niewielkich rozmiarów. Łotwa jest obecnie jedynym krajem w Regionie Morza Bałtyckiego, który prowadzi komercyjne połowy babki byczej na eksport i posiada system zarządzania tym gatunkiem.
W regionie Morza Bałtyckiego babka bycza została wprowadzona do lokalnego ekosystemu w drodze zrzutów wód balastowych, co stwarza zarówno wyzwania środowiskowe, jak i możliwości gospodarcze. Jako gatunek inwazyjny, babka konkuruje z rodzimymi gatunkami ryb, negatywnie wpływając na rybołówstwo i różnorodność biologiczną. Jednakże ze względu na liczebność rośnie zainteresowanie wykorzystaniem babki jako lokalnego źródła pożywienia i poszukiwaniem innych komercyjnych zastosowań w celu złagodzenia jej negatywnego wpływu. Trwające badania i wysiłki w zakresie zarządzania mają na celu zrozumienie i kontrolę populacji babki w wodach regionu Morza Bałtyckiego, równoważąc potrzebę ochrony ekosystemów z potencjalnymi korzyściami gospodarczymi.
Komercjalizacja nadal mało znanej babki byczej w regionie Morza Bałtyckiego będzie trudnym i długotrwałym procesem wymagającym wieloaspektowego podejścia, które uwzględnia potencjał rynkowy, zgodność z przepisami i zrównoważenie środowiskowe.
W projekcie Round Goby biorą udział uniwersytety, jednostki naukowo-badawcze, organizacje samorządowe, porty, a także przedstawiciele przemysłu rybackiego oraz przetwórnie.
Efektywne partnerstwo RoundGoby składające się z tychże instytucji ściśle zaangażowanych w tematykę projektu oraz sieć partnerów stowarzyszonych gwarantuje wypracowanie praktycznych wyników i wdrożeń służących komercjalizacji babki byczej w regionie Morza Bałtyckiego - od optymalnych metod połowowych, poprzez ramy prawne, testy konsumenckie, po nowatorskie produkty spożywcze dla ludności i zwierząt domowych.
Całkowity budżet projektu: 4 000 000 EUR
Kwota dofinansowania: 236 408 EUR