Projekt naukowo-edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni od 2015 roku realizuje projekt naukowo-edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”
Projekt finansowany jest przez Fundację Carrefour i koordynowany przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, biorą w nim udział Uniwersytety Przyrodnicze we Wrocławiu i Lublinie, Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku oraz Akademia Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej.
Celem programu „ABC Zdrowego Żywienia” jest:
- podniesienie poziomu wiedzy i świadomości żywieniowej
- eliminowanie popełnianych błędów żywieniowych
- ograniczenie występowania schorzeń dieto-zależnych
- kształtowanie racjonalnych wyborów żywieniowych, zwłaszcza osób będących w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej.
Beneficjentami programu w 2016 roku są dzieci w wieku od 10 do 13 lat zwłaszcza pochodzące ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej.
Program ABC obejmuje badania naukowe w zakresie zwyczajów żywieniowych i postaw względem żywności i żywienia oraz zajęcia edukacyjne prowadzone w trzech blokach tematycznych: żywieniowo-dietetycznym, sensoryczno-konsumenckim oraz higieniczno-kulinarnym.
6 czerwca 2016 w Auli Akademii Morskiej odbyła się uroczysta inauguracja II edycji Projektu „ABC Zdrowego Żywienia”
W dniach 7 – 8 oraz 16 - 17 czerwca 2016 przeprowadzono zajęcia edukacyjne wykłady i warsztaty w 7 grupach dzieci.
W realizację projektu zaangażowani są pracownicy Katedr: Handlu i Usług, Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością oraz Organizacji Usług Turystyczno-Hotelarskich.