Rozwiązanie Uniwersytetu Morskiego w Gdyni nominowane w XXVI Konkursie „Polski Produkt Przyszłości”
Rozwiązanie pt. „Sposób wytwarzania chleba o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych i wysokim potencjale sycącym” stworzone przez zespół pod kierownictwem dr hab. inż. Anety Ocieczek z Katedry Zarządzania Jakością Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości UMG zostało nominowane w prestiżowym XXVI Konkursie „Polski Produkt Przyszłości” organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.
„Polski Produkt Przyszłości” to jedno z najważniejszych w Polsce wyróżnień dla innowacyjnych projektów naukowych i technologicznych, które mają potencjał, by stać się ważnymi produktami przyszłości na krajowym i międzynarodowym rynku.
W uroczystej gali wręczenia nagród, która odbyła się 2 grudnia 2025 roku uczestniczyły twórczyni dr hab. inż. Aneta Ocieczek oraz mgr Marlena Żur-Lewandowska, przedstawicielka Centrum Transferu Technologii UMG. Wydarzenie zgromadziło twórców nowatorskich rozwiązań, przedstawicieli biznesu, instytucji publicznych oraz ekspertów zajmujących się wdrażaniem technologii.
„Polski Produkt Przyszłości” to konkurs, którego celem jest promowanie najbardziej obiecujących polskich innowacji, które powstały w wyniku prac badawczo-rozwojowych i mają realny potencjał komercjalizacyjny. Wyróżnienie w konkursie jest znakiem jakości – potwierdzeniem, że projekt łączy nowatorskie rozwiązania z praktycznym zastosowaniem.
Udział w konkursie daje twórcom możliwość:
- uzyskania prestiżowej rekomendacji PARP i NCBR,
- zwiększenia widoczności projektu w środowisku naukowym i biznesowym,
- nawiązania współpracy z potencjalnymi partnerami oraz inwestorami,
- łatwiejszej drogi do komercjalizacji i wdrożenia innowacji na rynek.
Nominacja dla zespołu z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni to ogromne wyróżnienie i dowód na to, że prace prowadzone na naszej Uczelni mają ogromny potencjał i kluczowe znaczenie dla rozwoju innowacyjnej gospodarki.
