Seminarium IV 06.04.2022
W trakcie czwartego seminarium z cyklu „Zwiadowcy na UMG. Odkryj tajemnice nauki”, które odbyło się w środę 06.04.2022 r. wykład pt. „Z mikrobiotą jelitową ku zdrowiu i szczęściu” przedstawił dr inż. Witold Kozirok, pracownik badawczo-dydaktyczny Katedry Zarządzania Jakością na Wydziale Zarządzania i Nauk o Jakości.
Prowadzący wyjaśnił pojęcie mikrobioty jelitowej oraz jej wpływu na funkcjonowanie całego organizmu. Omówił relację między kondycją fizyczną i psychiczną człowieka, a ilościowym i jakościowym charakterem mikrobioty.
W drugiej części seminarium odbyły się zajęcia laboratoryjne pt. „Jak jesz i jak jeść”, w trakcie których Uczniowie mieli możliwość przeanalizowania i zaprojektowania diety z wykorzystaniem profesjonalnych programów do tego celu. Ponadto Uczestnicy zapoznali się ze specyfiką pracy dietetyka i trenera personalnego oraz zwiedzili laboratoria na wydziale.
Relacja z czwartego spotkania 06.04.2022 r.