Owady - alternatywna żywność dla ludzkości. Zapraszamy na wykład otwarty w ramach Naukowych Wieczorów z UMG
Serdecznie zapraszamy na wykład popularnonaukowy w ramach wydarzenia „Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni”. Prelegentką będzie dr hab. inż. Millena Ruszkowska, prof. UMG, pracownik badawczo-dydaktyczny Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, która przedstawi wykład pt. Owady – alternatywna żywność dla ludzkości.
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych informacji na temat właściwości odżywczych owadów oraz ich hodowli. Na początku 2023 roku Unia Europejska oficjalnie dopuściła gatunek świerszcza domowego do wykorzystania w produkcji żywności. Uczestnictwo w wykładzie może stanowić doskonały początek do odkrywania zalet żywności alternatywnej oraz przełamania istniejących w świadomości stereotypów dotyczących spożywania owadów.
Wykład odbędzie się w dniu 26 marca 2025 r. (środa) o godz. 18:00 w auli Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni przy al. Jana Pawła II 3. Po wykładzie zapraszamy na dyskusję z prelegentką i drobny poczęstunek.
Wykład ma charakter otwarty, a wstęp jest wolny.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych.
Przypominamy, iż „Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni” to cykl otwartych wykładów popularnonaukowych, przygotowanych i prowadzonych przez doświadczonych nauczycieli akademickich Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Odbywają się one przez cały rok akademicki 2024/2025 (październik 2024-wrzesień 2025) średnio dwa razy w miesiącu, w co drugą środę, o godzinie 18:00 w auli Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni przy alei Jana Pawła II 3. Wszystkie wykłady mają charakter otwarty, a wstęp na nie jest wolny.
Harmonogram najbliższych wykładów, jak również więcej informacji o samym wydarzeniu można znaleźć na stronie: https://umg.edu.pl/naukowe-wieczory-z-uniwersytetem-morskim-w-gdyni.