Owady - alternatywna żywność dla ludzkości. Zapraszamy na wykład otwarty w ramach Naukowych Wieczorów z UMG

Plansza z tytułem Naukowe wieczory z UMG

Serdecznie zapraszamy na wykład popularnonaukowy w ramach wydarzenia „Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni”. Prelegentką będzie dr hab. inż. Millena Ruszkowska, prof. UMG, pracownik badawczo-dydaktyczny Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, która przedstawi wykład pt. Owady – alternatywna żywność dla ludzkości​.

Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych informacji na temat właściwości odżywczych owadów oraz ich hodowli. Na początku 2023 roku Unia Europejska oficjalnie dopuściła gatunek świerszcza domowego do wykorzystania w produkcji żywności. Uczestnictwo w wykładzie może stanowić doskonały początek do odkrywania zalet żywności alternatywnej oraz przełamania istniejących w świadomości stereotypów dotyczących spożywania owadów. 

Wykład odbędzie się w dniu 26 marca 2025 r. (środa) o godz. 18:00 w auli Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni przy al. Jana Pawła II 3. Po wykładzie zapraszamy na dyskusję z prelegentką i drobny poczęstunek.

Wykład ma charakter otwarty, a wstęp jest wolny.

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych.


Przypominamy, iż „Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni” to cykl otwartych wykładów popularnonaukowych, przygotowanych i prowadzonych przez doświadczonych nauczycieli akademickich Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Odbywają się one przez cały rok akademicki 2024/2025 (październik 2024-wrzesień 2025) średnio dwa razy w miesiącu, w co drugą środę, o godzinie 18:00 w auli Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni przy alei Jana Pawła II 3. Wszystkie wykłady mają charakter otwarty, a wstęp na nie jest wolny.

Harmonogram najbliższych wykładów, jak również więcej informacji o samym wydarzeniu można znaleźć na stronie: https://umg.edu.pl/naukowe-wieczory-z-uniwersytetem-morskim-w-gdyni.


 

Podmiot udostępniający: 

UM w Gdyni

Wytworzył informację:

B. von Schada Borzyszkowska
24.03.2025