Wykład w dniu 26 marca 2025 r.
Owady – alternatywna żywność dla ludzkości
Prelegent
Millena Ruszkowska
Termin wykładu
26 marca 2025 r. (środa), godzina 18:00
Miejsce:
Uniwersytet Morski w Gdyni, Wydział Nawigacyjny, Gdynia, Al. Jana Pawła II 3
Streszczenie wykładu
Rosnąca populacja ludzi i wyczerpywanie konwencjonalnych zasobów naturalnych sprzyja poszukiwaniom alternatywnych źródeł żywności. Takim źródłem mogą być owady. Jednym z najbardziej popularnych gatunków jest świerszcz domowy, który na początku 2023 roku został oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską do wykorzystania w produkcji żywności.
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych informacji na temat właściwości odżywczych owadów oraz ich hodowli. Uczestnictwo w wykładzie może stanowić doskonały początek do odkrywania zalet żywności alternatywnej oraz przełamania istniejących w świadomości stereotypów dotyczących spożywania owadów.
Biogram prelegenta
Dr hab. inż. Millena Ruszkowska, prof. UMG jest absolwentką Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Od ponad 23 lat związana jest z Uniwersytetem Morskim w Gdyni, obecnie jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
Od początku swej działalności naukowej i dydaktycznej zajmuje się zagadnieniami związanymi z jakością żywności, przy czym szczególną uwagę poświęca badaniom nad właściwościami sorpcyjnymi żywności. Do tej pory opublikowała ponad 80 artykułów w polskich i zagranicznych czasopismach naukowych. Jest również współautorką skryptu z podstaw inżynierii i technologii żywności oraz autorką monografii naukowej obejmującej charakterystykę jakości ekstrudatów kukurydzianych wzbogacanych spiruliną i chlorellą. Jest też autorką dwóch patentów oraz współautorką trzech zgłoszeń patentowych.
Ostatnio, we współpracy ze swymi doktorantami rozwija się w nowym nurcie badań nad doskonaleniem jakości produktów spożywczych w oparciu o wzbogacanie produktów niekonwencjonalnymi źródłami białka. Jest członkiem zarządu Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Oddział Morski oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Wykład odbywa się w ramach wydarzenia "Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni".