Wykład w dniu 23 kwietnia 2025 roku

Paradoksy i zawiłości otyłości


Prelegent
Witold Kozirok

Termin wykładu
23 kwietnia 2025 r. (środa), godzina 18:00

Miejsce:
Uniwersytet Morski w Gdyni, Wydział Nawigacyjny, Gdynia, Al. Jana Pawła II 3

 

Streszczenie wykładu

Choroba otyłościowa to poważny, ponadczasowy i globalny problem zdrowotny. Został on dobrze opisany już w starożytności i do dzisiaj nie udało się ludzkości z nim uporać. Co więcej, wraz z rozwojem cywilizacji, zaczął on przybierać na sile i zupełnie wymknął się spod kontroli. Dzisiaj mówiąc o skali tego zjawiska mówi się wprost o pandemii. Pandemii otyłości, która na nikim nie robi większego wrażenia, mimo, że nieustannie zbiera większe śmiertelne żniwo niż pandemia COVID-19.

Od lat wraz z podejmowanymi staraniami specjalistów wielu dziedzin w walce z otyłością obserwowano różne formy bagatelizowania i relatywizowania tego problemu. Tymczasem otyłość to trudny i bezwzględny przeciwnik, którego nie wolno nawet w najmniejszym stopniu lekceważyć.

Podczas wykładu zostanie przedstawiony problem otyłości na wielu płaszczyznach: zdrowotnej, fizjologicznej, genetycznej, społecznej, kulturowej, psychologicznej. Celem wykładu będzie zwrócenie uwagi na wielowymiarowość otyłości, która to sprawia, że jest ona tak trudnym przeciwnikiem. Postrzeganie walki z nadwagą i otyłością przez pryzmat jedynie zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej to zdecydowanie za mało. Włączenie procedur bariatrycznych w wielu przypadkach również okazuje się bezskuteczne. Trzeba prowadzić walkę na wielu polach. Potrzebne jest bardziej holistyczne podejście do problemu walki z otyłością i opracowanie adekwatnej strategii. Ale żeby móc tego dokonać należy właściwie rozpoznać przeciwnika.

W trakcie wykładu zostanie zwrócona również uwaga na paradoksy otyłości, którymi często „karmią” się funkcjonujące w społeczeństwie stereotypy.  

 

Biogram prelegenta

Dr inż. Witold Kozirok jest specjalistą w zakresie chemii i technologii żywności oraz żywienia człowieka zdrowego i chorego. Absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (Wydział Nauk o Żywności); Akademii Leczenia Żywieniowego przy Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Absolwent Studiów Podyplomowych w obszarach: Psychodietetyka (Warszawski Uniwersytet Medyczny) i Psychogerontologia (SWPS). Obecnie jest pracownikiem zatrudnionym w Katedrze Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

Obszary Jego zainteresowania naukowe i aktywność dydaktyczna obejmują: chemię i technologię żywności, fizjologiczne aspekty żywienia człowieka zdrowego i chorego, psychospołeczne uwarunkowania zachowań żywieniowych, psychodietetykę, a także żywienie w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej i różnych warunkach środowiskowych. Ostatnio, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom srebrnej gospodarki, skoncentrowany na żywieniu osób w okresie od wczesnej starości. Członek Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego (PTL), Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (PTNŻ), Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ).

 

Wykład odbywa się w ramach wydarzenia "Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni".

Podmiot udostępniający: 

UMG Pion Prorektora ds. Nauki